Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Забраниха продажбата на бельо, бански, дрехи за бебета и детски обувки втора употреба

Забранява се пускането на пазара, включително като хуманитарна помощ или с благотворителна цел, на лично бельо и бански костюми втора употреба, на дрехи втора употреба за деца до едногодишна възраст и на обувки втора употреба за деца до 34 номер включително. Това се казва в измененията на Наредбата за здравните изисквания към дрехите втора употреба, приети преди дни, съобщават от РЗИ.

Обектите, в които се пускат на пазара, включително като хуманитарна помощ или с благотворителна цел, дрехи втора употреба, се обозначават чрез подходящо оформен надпис на български език, че дрехите са употребявани, като в непосредствена близост до него се поставя информационно табло, съдържащо следната информация за потребителя: "Всички употребявани дрехи, преди да бъдат използвани по предназначение, задължително трябва да бъдат изпрани и при възможност изгладени", пише още в Наредбата.

Дрехите втора употреба трябва да се придружават от документ, удостоверяващ, че им е извършена дезинфекция по термодезинфекционен, химиотермодезинфекционен метод или с биоцид, като се посочва методът на дезинфекция. При обработка по химиотермодезинфекционен метод или с биоцид се посочва и видът на използвания биоцид. Документът  се издава от физическото или юридическото лице, извършило дезинфекцията.

Вносът на дрехи втора употреба се осъществява след предоставяне на митническите власти на документа в оригинал и на български език. Копие от документа  се съхранява в търговския обект и се представя при поискване на контролните органи.

Отговорност за спазване на наредбата носят лицата, които внасят и продават дрехи втора употреба.

c