Крими Общество

Предават на чешките власти нашенец, разследван за фалшифициране и измама

Окръжният съд в Добрич допусна предаване на българския гражданин И. И. на властите в Чехия с цел провеждане на наказателно преследване срещу него. Той е бил обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд в гр. Острава. Чешките власти са поискали задържането и предаването на българина във връзка с подозрение за участието му в престъпления, квалифицирани като неправомерно придобиване, фалшифициране и промяна на платежни инструменти, производство и съхранение на инструменти за фалшифициране и измама.

Мъжът е  установен в Добрич на 31 август 2020 година, след което му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража.

В производството за разглеждане по същество на издадената Европейска заповед за арест той заяви пред Окръжния съд, че желае доброволно да бъде предаден в Чехия. Чешките власти са предоставили гаранции, че след приключване на наказателното производство при заявено желание мъжът ще бъде върнат в България за изтърпяване на евентуално наложено му наказание лишаване от свобода.

Решението, с което Окръжният съд допуска предаването на българския гражданин, е окончателно. Съдът потвърди и взетата спрямо него мярка за неотклонение, като разпореди той да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване на компетентните чешки власти.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.