Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Паметните събития от 1940 година оживяват в изложба в Добрич

Изложбата „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“ на Регионалния исторически музей в Добрич ще бъде открита на 18 септември от 17  часа в музея в градски парк „Св. Георги“. Тя е на отделите „Нова и най-нова история” и „Етнография”.

Изложбата е второ издание, първото беше през 2010 година, каза пред журналисти Живко Марков – фондовик в „Нова и най-нова история”. Той посочи, че втората е подобрена, с доста нови елементи. В първата част е включено самото подписване на Крайовския договор и навлизането на администрацията и българската армия в Южна Добруджа.. Изложен е богат снимков материал, който показва събитията – делегацията в Крайова, фотоси от различни градове, в които влиза българската армия. Нов елемент е представянето на събитие, което често се бърка с 25 септември – специалният парад, който се провежда в Добрич на 3 октомври 1940 година. Той е по повод годишнината от възкачването на Борис на престола.

Изложбата показва много богат веществен материал. Сред експонатите е писалката на генерал-лейтенант Георги Попов, който е назначен за генерал-управител на Южна Добруджа. С писалката той разписва картата с новата граница между България и Румъния. Изложени са документи на ген.-лейт. Попов – дипломатически паспорти, откритите листи, с които се е движил между Румъния и България, дипломатическата му чантичка с монограм.

Сред новите експонати са документи от дейността на специалния комитет, който се създава за посрещането на българската армия в Добрич. За първи път се показва и цялостната колекция на музея от първодневни пликове и картички, които са посветени на събитията. Интересен сред тях е специалният юбилеен печат, който Български пощи прави. Той е със стилизирана карта на Добруджа и стиха „О, Добруджански край, ти наш си земен рай”.

За първи път в изложбата участва Регионалният исторически музей в Силистра. В специална витрина са показани част от реликвите, с които са посрещани българските войски в Силистра на 1 октомври. Сред тях са специални значки, които са закачани на всички български войници и офицери. Представен е сребърен поднос, с който силистренският кмет е посрещал генерал Попов.

Представени са и реликви, с които жителите на Добрич са посрещали българската армия. Сред тях са три български знамена и кърпички. Живко Марков разказа, че тогавашното дружество „Майчина грижа” поръчва 5 000 копринени кърпички с лика на Стефан Караджа и текст „На българското войнство от признателната добруджанка”. С тях са закичвани всички български офицери, войници, официални лица на 25 септември. Т. г. от РИМ са помолили сегашното дружество „Майчина грижа” да повтори жеста на своите предшественици. Изработени са определено количество реплики на кърпичките.

Характерно за новото издание на изложбата на направените възстановки – по посрещането на българската армия, на кметски кабинет – на тогавашния кмет Кирил Старцев. Отделена е и витрина за създателите на „О, Добруджански край” Любомир Бобевски и Александър Кръстев. Първата част на изложбата завършва със статуята Свободна Добруджа на известния скулптор Борис Караджа.

Във втората част на експозицията показана тъгата на преселниците. Главният уредник в отдел „Етнография”т Лена Кирилова сподели, че не случайно името на изложбата е „Граници и съдби”. По думите й често зад политическите решения, зад успешната дипломация и величавите исторически събития се крият съдбите на хора, които тръгват по един не лек път. Защото зад целия този възторг, зад цялата тази радост остава скрита болката, тъгата, лишенията, разочарованията на 67 000 българи, които в мразовитата дъждовна есен и сурова зима на 1940 година поемат трудния път на преселението. Съдбите на тези хора са показани във възстановка в изложбата.

В „Граници и съдби. 1940 г. са представени вестници, които разказват за паметните събития от 1940 година. По думите на Цветан Сашев – уредник в отдел „Нова и най-нова история”, те са един особен барометър, който показва динамиката на епохата. Посетителите могат да видят както централни вестници – „Утро”, „Зора”, ,,Слово”, „Дума”, „Дневник”, така и регионални – „Добруджански глас” от Добрич, „Каварненски новини”, и варненски издания – „Варненска поща”, „Варненски новини”, „Черно море”.

Цветан Сашев разказа за една от отразените истории – тази на сребърния поднос. За него има описание във в. „Дневник” от 24 септември 1940 година. На този поднос е имало хляб и сол и са били посрещани навлизащите войници. Той е трябвало да остане в дар на ген.-лейт. Георги Попов. Според описанието подносът е бил сребърен, като Южна Добруджа е била релефна от злато, а по-големите населени места, включително и Добрич, са били обозначени с брилянти. Не се знае какво е станало с подноса. Цветан Сашев се обръща към всички – които имат информация за него да я споделят. Ако решат да го дарят бихме го приели и без брилянтите, допълни той.

c