Култура Общество

Научна конференция за Крайовския договор ще се проведе в Добрич и Тутракан

Научна конференция „80 години от Крайовския договор. Българската и международната общественост за Добруджанския въпрос. Нови документи, нови прочити, нови тези” ще се проведе на 29 септември в Тутракан и на 30-и в Добрич. Организатори са Министерството на културата, Институтът за исторически изследвания към Българската академия на науките, Добруджанският научен институт, Община Добрич, Община Тутракан, Регионалният исторически музей /РИМ/ в Добрич, Историческият музей в Тутракан.

В Добрич ще бъдат изнесени около 28 доклада, съобщи пред журналисти доц. д-р Цветолин Недков – завеждащ отдел „Нова и най-нова история” в РИМ. Докладите са дело на четирима професори, шестима доценти, трима асистенти, 12 доктори, двама доктори на науките. Те са от Софийския университет, Великотърновския университет, Шуменския университет, Института за исторически изследвания към БАН, регионалните музеи в Добрич, Варна, Габрово, Видин, Благоевград. Научен ръководител на форума е акад. Марков.

В Добрич докладите и научните съобщения са разпределени в три панела. Техни ръководители се проф. Тодор Паунов, доц. д-р Цветолин Недков и доц. Климент Найденов. Сред по-интересните теми на докладите са: „Възвръщането на Южна Добруджа към България през 1940 г. и българската общественост” на проф. Петко Петков от Великотърновския университет, „Между полюсите в историографията и паметта за Крайовския договор” на доц. д-р Благовест Няголов от Института за исторически изследвания при БАН и други. Участниците от РИМ в Добрич са доц. д-р Цветомил Недков, Лена Кирилова, д-р Кремена Митева, Христо Полянски и Георги Павлов.

След завършване на научната конференция в Добрич ще бъде представена книгата на д-р Чавдар Ангелов „Тайният Иван Вълков като офицер, конспиратор, държавник и дипломат”. Тя ще бъде представена от Радослав Симеонов – експерт в Министерството на отбраната. Той също ще участва в конференцията с доклад на тема „Отбелязването на Добричката епопея след 1940 година”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *