Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Научна конференция в Добрич ще разкаже за (не)познатия Йовков

Национална научна конференция „(Не)познатият Йовков“ ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в Добрич. Тя е посветена на 140 години от рождението на Йордан Йовков. Конференцията се организира от Община Добрич, Регионалния исторически музей /РИМ/, Историческия музей в Генерал Тошево, с подкрепата на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Традиционната, провеждана на всеки пет години конференция ще бъде открита на 30 септември от 10 часа във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков”, съобщи пред журналисти главният му уредник д-р Кремена Митева. Тя обясни, че отрицателната частица в името на конференцията „Не” е сложена в скоби, защото Йовков е колкото познат, толкова и непознат и се очаква да се повторят някои известни тези, допълнени с нови доказателства, но и да се чуят нови интересни неща.

За участие в научната конференция са заявени 30 доклада, които са изключително интересни, каза д-р Митева. Тя посочи, че преобладаващите участници са професори, което не се е случвало досега. Тъй като тази година се навършват 40 години от построяването на знаковата сграда на Дом-паметника в Добрич са поканени и бивши негови уредници и конференцията ще е открита с доклад на Анка Пенева – човекът, който е създал експозицията, който десетилетия наред е работил, за да се събират материалите за Йовков.

Д-р Кремена Митева съобщи, че тя и Йорданка Славова работят от пет години и са създали летопис на Дом-паметника, който описва по години и дати случилото се музея. Книгата е с обем от 500 страници, в момента е в издателство и ще излезе в най-скоро време. Финансирана е от Община Добрич и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

В рамките на честванията на 140-годишнината от рождението на Йордан Йовков в Дом-паметника ще гостува изложбата-базар „Мигове от Старопланински легенди” на Дора Куршумова. Музейните специалисти са решили да я поканят, тъй като посетители на Дом-паметника са писали в летописната книга, че искат да бъде показано нещо повече от родното място на Йовков Жеравна. Ще бъдат представени 49 картини, изложбата ще бъде подредена за Деня на независимостта. На 1 октомври в Историческия музей в Генерал Тошево ще бъде открита изложбата на РИМ „Йордан Йовков в снимки и документи на държавните архиви”. Изложбата ще бъде открита в присъствието на участниците в конференцията за Йовков, както и участниците в научната конференция „80 години от Крайовския договор. Българската и международната общественост за Добруджанския въпрос. Нови документи, нови прочити, нови тези”. След това ще бъде посетено село Красен.

Предвидени са и други прояви, посветени на годишнината от рождението на Йовков, някои от тях са ориентирани към ученическата аудитория. Вчера, в първия учебен ден, бе обявена образователната интерактивна игра „Среща с Йовков”. Предвижда се и втора игра – „По стъпките на Йовков”, която ще стартира на 9 ноември – рождения ден по стар стил на писателя. Мобилните игри са разработени от Десислава Димова от РИМ. Вече се проведе ученически конкурс за есе, разказ и мултимедийна презентация, посветен на 140 години от рождението на Йовков. Призьорите са ясни, класирането ще се обяви през ноември. Отличените текстове и презентации предстои да бъдат издадени.

Заедно с отдел „Нова и най-нова история” е обявена национална ученическа конференция. Посветена е на годишнината от рождението на Йовков и 80 години от подписването на Крайовския договор и връщането на Южна Добруджа в България. Конференцията ще се проведе на 28 ноември.

Д-р Кремена Митева изказа благодарност за ценно дарение, направено от преводача Веселка Сарандева – съпруга на проф. Иван Сарандев – един от най-големите изследователи на Йовков, който почина на 7 март 2020 година. Съпругата му реши, че най-естественото място за всичко, което той е писал за Дора Габе, за Йовков, на материали, снимки, документи, които е събирал, е Дом-паметникът, посочи д-р Митева.

c