Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Гимназията по туризъм в Добрич с модерна система за пречистване на въздуха

Специални фотохидройонизатори, които пречистват на над 90 % въздуха и всички повърхности от вредни микроорганизми, внедри в навечерието на новата учебна година Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът й инж. Нели Апостолова. Поясни, че апаратурата е американска, изработена е по специална технология. Доставени са от чужбина, имат лицензи, одобрени са от Министерството на здравеопазването.

Според информацията от производителя, PHI технологията е фотохидройонизация, комбинирана с вентилатори на автономна циркулация, които предпазват хората в сградата от вируси, като Covid-19 и други вредни патогени. Тези видове системи използват PHI клетки, които са интегрирани във вентилаторите, за активно пречистване на въздуха чрез йонизиращи хидропероксиди. Наричани са „Почистващи препарати на майката природа“ от научната общност, тъй като се проявяват естествено и са причина въздухът да има аромат на свежест като след гръмотевична буря. Изследванията на независими лаборатории показват резултати, че технологията  на фотохидройонизация, елиминира до 99 % от всички известни вируси и патогени, както и 99% от микробите от човешкото кихане се неутрализират преди да могат да изминат разстояние от 2 метра

Фотохидройонизаторите осигуряват активна непрекъсната дезинфекция, като иновативната технология унищожава до 99% от всички познати вируси, бактерии, микроби, мухъл и миризми.

На всеки етаж са монтирани такива йонизатори, както и вентилатор. По този начин въздухът от стаите и коридора може да се движи и да преминава през клетката, която го пречиства. Това осигурява максимална безопасност за всички, които присъстват в сградата и намалява нуждата от постоянно пръскане с препарат, обясни инж. Апостолова.

Дезинфекцията  се извършва на входа на училището. При влизането на учениците се измерва температурата им. След това дезинфектират ръцете си, а след като влязат в сградата дишат чист въздух.

Общата инвестиция е над 16 000 лева, осигурена от бюджета на ПГ по туризъм, съобщи директорът.  До това решение се е стигнало, тъй като сградният фонд на училището е ограничен и то не може да изпълни изискванията за социална дистанция.

За новата учебна 2020/21 година гимназията има ръст на учениците. Посрещна 420 младежи, от които осмокласниците са 104.

c