Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес имен ден празнуват любимците на народа

Днес Православната църква чества Света Людмила (Чешка).

Имен ден празнуват носещите името на светицата. Според изследователите, името Людмил/а произхожда от Източноевропейските земи и означава "любим на народа" или "обичащ хората" .

Света мъченица Людмила (княгиня Чешка) била омъжена за чешкия княз Боривой. И двамата приели Свето Кръщение от Св. равноапостол Методий. Те искали да просветят в истинната вяра и своите поданици, за това и построили няколко църкви.

Князът обаче умира млад и оставил жена си вдовица. Св. Людмила водела благочестив живот. Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на управлението на техния син Вратислав. Вратислав бил женен за Драгомира - техният син носел името Вячеслав. След смъртта на бащата, на престола застанал наследникът. Възползвайки се от младостта и неопитността му, Драгомира го напътствала в друга посока и започнала да връща в княжеството езическите обичаи и нрави.

След като Св. Людмила се възпротивила на това, майката на младия княз се опитала да я убие. Опитите за убийството ѝ принудили Св. Людмила да напусне чешката столица и да се усамоти в крепостта Течин. Легендата разказва, че и това не било достатъчно за Драгомира. Тя изпратила нови убийци, които издебнали Св. Людмила по време на молитва и изпълнили заповедта на господарката си.

Мощите на Св. мъченица Людмила са пренесени в пражката църква "Св. Георги" и се радват на изключителна почит от вярващите. Чрез тях са извършени множество изцеления на страдащи.

c