Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Дебат в ОбС за ул. „Д. Списаревски“ и улици в Западна промишлена зона

Как ще бъде решен проблемът с канализацията на ул. „Кап. Димитър .Списаревски“? Въпросът бе зададен на днешната сесия на Общинския съвет на Добрич при обсъждането на отчета на Програмата за капиталови разходи на общината за 2019 година. В участъка между улиците „Хан Тервел” и „Хаджи Димитър”, въпреки извършената аварийна подмяна на канализация, проблем има.

Зам.-кметът Пенчо Керванов обясни, че аварийните дейности са извършени през 2019 година. В месеците ноември-декември обаче е започнало слягане на този участък. Причината – дъното на основния колектор, който минава под бул. "Добруджа", е ерозирало и липсва на места, което довежда до това отпадните води да минават свободно. Керванов припомни, че са направени няколко заснемания с робот. Саниране на канализацията ще започне в края на септември или началото на октомври, а след това и възстановяването на участъка.

Съветниците дискутираха и ремонтите на уличната мрежа в Западната промишлена зона и по-специално ремонта на 4 улици - „Армейска”, „Хан Тервел”, „Дванадесета” и „Свещеник Павел Атанасов”.  

Иво Пенчев заяви, че средствата за рехабилитация на уличната мрежа се прехвърлят като преходен остатък от година в година, а не се харчат за толкова нужните на града ремонти. Припомнено бе, че за 2020 бяха заложени 1,8 млн. лв. за ремонти, които бяха редуцирани на 1,6 млн.лв., а към момента са изразходени едва 410 хил.лв.  Пенчев посочи, че за да се привличат инвеститори в Добрич и да се разработи икономически парк е нужно уличната мрежа да бъде ремонтирана.

Кметът Йордан Йорданов посочи, че сумата от 1,8 млн. лв. е заделена за тези улици, но не е достатъчна и че са нужни около 4 млн. лв. Той припомни, че по-късно е установено, че водопроводът под три от тези улици не е подменен, на места няма и положена канализация.  Затова ремонт може да започне само по ул. „Св. Павел Атанасов“.

Зорница Михайлова попита защо тогава не се ремонтира улица „Св. Павел Атанасов". Йорданов заяви, че рехабилитацията ще започне съвсем скоро и съветничката ще бъде уведомена писмено. Забавянето било заради необходимостта от ВиК да изградят свои връзки.

c