Общество

150 души от Добрич ще получават топъл обяд през зимата

Стартират дейности по проект „Целево подпомагане с топъл обяд в Община град Добрич“ по целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“, съобщават от местната администрация. Проектът е на обща стойност 9570 лв. и се финансира от националния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане.

Община град Добрич обявява, че могат да се подават документи от лица, попадащи в целевите групи, от 16 до 28 септември в приемната на Дирекция „Социално подпомагане”, която се намира на ул.„Любен Каравелов“ №6 в сградата на Клуб на пенсионера „Димят“. Комплектът с документи включва:

1. Заявление – по образец;

2. Документ за самоличност /лична карта, паспорт/ за справка;

3. Декларация  – по образец;

4. Кандидати, освидетелствани от ТЕЛК, представят копие от експертно решение на ТЕЛК;

5. Безработните кандидати представят регистрационен картон от Дирекция „Бюро по труда“.

Целите на проекта са подпомагане на уязвими лица от целевите групи в период на извънредна епидемична обстановка на територията на Република България в условията на световна пандемия. С цел опазване на рисковите групи и спазване на противоепидемичните мерки ще се предоставя топъл обяд и съпътстваща подкрепа. Осигуряването на съдействие със средства на потребителите при пазаруване на най–необходимото – лекарства и хранителни продукти в ежедневието на целевите групи ще допринесе за изпълнение на заложените в страната  противоепидемични мерки, ще се ограничи потокът на хора и ще се подпомогнат и осигурят най-нуждаещите се.

По проекта ще бъдат подпомогнати 150 представители на целевите групи за периода от 1 ноември до 31 март 29 следващата година.

Целевите групи са:

• Лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната,  за времето, в което са поставени под задължителна карантина. 

• Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната не са в състояние да си осигурят прехраната. 

• Лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности  от храна.

След приключване приема на документи комисия, сформирана със заповед на кмета на Община град Добрич, ще извърши подбор от подадената информация, в съответствие с указаните целеви групи по проекта и ще изготви поименни списъци на одобрените потребители и чакащите резерви. Списъците ще бъдат публикувани на официалния сайт на Общината на 30 септември.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *