Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В ход е акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

По традиция, на 15 септември у нас се открива тържествено новата учебна година. 2020 година няма да бъде изключение от правилото. Както и в предходни години, на този ден институциите призовават шофьорите за повече отговорност и бдителност на пътя, най-вече в населените места и районите на учебните заведения.

От началото на месец септември до 31 октомври е в ход традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Това съобщи инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. От там увериха, че са проведени срещи с Регионалните управления на образованието и училищните ръководства, проверени са пътните знаци и пътната маркировка около училищата и при необходимост се налагат предписания.  От 16 до 22 септември у нас ще започне седмичната акция „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“, с наслов „Остани жив! Пази живота!“.

Практически препоръки за безопасност на пътя към шофьорите, от "Пътна полиция"

ВАЖНО! Децата са част от движението на пътя и все още се учат да се пазят сами.

ПРИ ПРЕМИНАВАНЕ покрай детско или учебно заведение:

  • Винаги спазвай забраните и ограниченията, за да предпазиш себе си и останалите от пътен инцидент.
  • Винаги  бъди в готовност да спреш. Децата се движат на групи, но често някое от тях изостава, после бърза да настигне другите и забравя, че е на пътя, а там има други правила. 
  • Никога не забравяй, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
  • Никога не спирай върху или непосредствено преди пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.

ПРЕМИНАВАНЕ покрай спирка на масовия градски транспорт в близост до УЧИЛИЩЕ

  • Винаги се движи с по-ниска скорост от разрешената. Децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
  • Винаги бъди в готовност да спреш. Децата внезапно променят решенията си и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят и не спазват правилата за безопасно поведение. 
  • Винаги давайпредимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.   
  • Винаги бъди толерантен към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да подадат сигнал с ръка.
  • При катастрофа на пътя подай сигнал на телефон 112.
c