Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Утвърждават паралелки с по-малко ученици в три училища в Добрич

Паралелки с по-малък брой ученици от минималния норматив предстои да утвърди в три училища в Добрич Общинският съвет на заседание утре. Това ще стане на база на постъпили предложения от директорите им. Предложенията имат положителни становища от Регионалното управление по образованието.

От ОУ „Йордан Йовков” е отправено искане да се запази съществуваща паралелка в IV клас с 13 ученици и да се формира паралелка в I клас с 15 деца. За паралелката в IV клас през миналата учебна година Общинският съвет е приел решение за формирането ѝ в рамките на допустимите изключения от минималния брой на учениците. В предложението на директора се посочва, че училището разполага с необходимата материално-техническа база и учители. Паралелките са единствени в учебното заведение и няма възможност за сливането им с друга паралелка.

Посочва се също, че средствата за обезпечаване на учебния процес са осигурени в  рамките на утвърдения бюджет на училището и допълнителни средства не са необходими.

Другите две искания са за формиране на паралелки с по-малък брой ученици от минималния норматив в ОУ „Христо Смирненски“ и Професионалната гимназия по аграрно стопанство. За основното училище предложението е да има една паралелка в IV „б” клас с 15 ученици и една паралелка в V „б” клас със 17. В Професионалната гимназия по аграрно стопанство се предлага да се формира една паралелка в VIII клас – професия „Фермер”, специалност „Производител на селскостопанска продукция”, с 14 ученици.

c