Образование Общество Тервел

Детските заведения в община Тервел – безплатни

1201 са учениците, които влизат днес в училище, 107 са първокласниците. Общината подарява  пълен пакет от училищни помагала за първия учебен ден

Броят на учениците в осемте училища в община Тервел е 1201, което е минимален ръст от 1% в сравнение с миналогодишния брой от 1189 ученици, съобщават от общината.  Седем от училищата са общински , а едно е държавно – професионална гимназия. От седемте общински училища едно е начално (училището в с.Каблешково), две са обединени – в с.Коларци, което е и средищно, и в с.Орляк, училището в с.Нова Камена  е основно, защитено и средищно, две училища – в Безмер и Зърнево са основни и едно училище, в общинския център Тервел е средно – СУ „Йордан Йовков“.

Първокласниците през тази учебна 2020/2021 година са 107 на брой. Общината осигури под формата на подарък за първия учебен ден на всички първолаци пълен пакет от училищни помагала, тетрадки с квадратчета и редове, химикали, боички и др.

Децата в детските градини са общо 449 на брой – с 11 повече от миналата година.  Децата ще бъдат разпределени в дванадесет детски градини. Има и една детска ясла с 29 деца. От  първи септември тази година всички детски градини и детската ясла ще бъдат безплатни за гражданите, като разходите за отглеждане на децата в детските градини и ясли ще бъдат поети от Община Тервел.

Общинският детски комплекс и през настоящата учебна година запазва всички свои школи и състави – „Балет каприз“ , Вокални студия Тервел, школа по приложно и изобразително изкуство, клуб по автентичен фолклор и етнография, школа по керамика, школа по природни науки и школа по математически науки.

Всички учители, ученици и медицински лица пътуват напълно безплатно. Транспортът е организиран по няколко начина – с училищни автобуси, с избрани с обществена поръчка транспортни фирми, с обществен и  с личен транспорт.

В детските градини и детската ясла децата получават закуска, плод или мляко, обяд и следобедна закуска. В училищата, с изключение на това в с.Безмер, е осигурено столово хранене. За четири от училищата и пет от детските градини храната се приготвя в общинските центрове за социални услуги в селата. Има детски градини със самостоятелни кухни, както и такива с кухня-майка, която осигурява храна за две детски заведения. В детската ясла осигуряват и млечна кухня, която в момента се ползва от 20 деца, отглеждани у дома.

Медицинските лица са осем , като поради малкия брой деца и ученици в училищата и детските градини, е осигурена работа за медицинския персонал по график.

„Призоваваме всички деца и родители да бъдат търпеливи и съпричастни, тъй като ще бъде трудно, ще бъде много отговорно, но не и невъзможно да се справим. Рано или късно тази тежка ситуация ще отмине, с вируса се срещат и борят хората във всички части на света. И ние ще се справим – с разум и отговорност. Всички ние, кметският екип, педагозите в училищата и детските градини, правим и ще продължим да правим всичко възможно за протичането на една безопасна учебна година, защото дистанционното и онлайн обучението е временно и частично решение на проблема, отнемащо възможностите за социализация и възпитание на нашите деца. Те трябва да са в училище и в детската градина, където работят професионалисти, от които децата могат да получат знания и възпитание“, се казва в апел на община Тервел.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *