Култура Общество

Живият класик акад. Антон Дончев стана на 90, с почетен плакет от вицепрезидента

В знак на признание за огромния принос към развитието на българската култура и духовност и по повод 90-годишния му юбилей акад. Антон Дончев бе удостоен от с почетния плакет на вицепрезидента от Илияна Йотова.  

Българският вицепрезидент определи акад. Дончев като разказвач, който конструира невероятна машина на времето и ни преведе през него. Като писателя, който спечели високите оценки на българската и международната критика, при това във времена, когато „мислихме за невъзможно български автор да бъде познат отвъд Желязната завеса“.

„Антон Дончев е писател, в чиито творби намираме отговорите и на днешното време, независимо че сюжетите са от дълговечната българска история. В неговите думи е събрано самочувствието ни на българи, на една велика нация и на велика култура. Той е мъдрецът, който ни учи да черпим от това самочувствие, да го предаваме на поколенията след нас, да развиваме българската култура, която е най-силният белег на нашата идентичност. Той е интелектуалецът и общественикът, който и днес буди нашето съзнание“, изтъкна в приветствието си вицепрезидентът.

Илияна Йотова удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента
снимка: пресслужба на държавния глава

„Днешната действителност натиска тила на човека, навежда го и той започва да употребява ръцете си за опора, да се подпира на кокалчетата на ръцете си.“

Антон Дончев

В словото си акад. Антон Дончев подчерта проблемите пред България днес, сред които и напускащите страната млади хора.

„Нищо не трябва да ни кара да навеждаме глава. Трябва да вярваме, че ще решим проблемите, защото имаме достойнство. То не се продава, не се купува, но кара човека да стои прав“, заяви акад. Антон Дончев, който показа пред присъстващите оригиналния ръкопис на романа „Време разделно“.

Честването на 90-годишнината от рождението на писателя се провежда под патронажа на вицепрезидента Йотова. В 18.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата вицепрезидентът ще присъства на празничния концерт-спектакъл по случай юбилея на писателя, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

снимка: пресслужба на държавния глава
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *