Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Преди отпускане на пенсия, НОИ да преглежда хората с ТЕЛК

Инвалидите, които подадат заявления за пенсия ще бъдат изпращани на контролни прегледи от Националният осигурителен институт, при доверени лекари и болници на територията на страната.

При отказ, лицата ще бъдат давани на съд.

Марияна Николова / снимка МС

Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване, предложена от ВМРО, се обсъжда от правителството, синдикатите и работодателите. Промяната е включена в дневния ред на свиканото от Мариана Николова - заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма, заседание на тристранката.

Всички решения на ТЕЛК и в момента се разглеждат от медицинска комисия към осигурителния институт, която може да ги обжалва. С внесената промяна, шефът на комисията вече ще може да поиска и инвалидът, който кандидатства за отпускането на пенсия, да премине нови прегледи и изследвания. Идеята е, те са не се правят в болница по избор, а в такава, с която НОИ има сключен договор.

Ако човекът с увреждания откаже да се подложи на допълнителни изследвания, НОИ ще може веднага да заведе дело срещу издаденото му телково свидетелство пред административен съд, предвиждат предложенията на ВМРО, които са предмет на обсъждането.

Свидетелството за инвалидност може да бъде върнато на ТЕЛК за ново произнасяне, въз основа на допълнителните изследвания от доверени лекари на НОИ, предвижда още законопроектът. В ози случай, лекарската комисия е задължена в 14-дневен срок да отмени върнатото решение и да се произнесе с ново.

Проектът предвижда и хората, чиито решения за инвалидност се обжалват, да не получават за периода на обжалването полагащата им се пенсия за инвалидност. Вместо това на тях ще се отпуска социалната пенсия за старост. В момента нейният размер е 141 лв. на месец.

Тристранката разглежда и анализ на изпълнението на мярката 60/40, с която държавата подпомага бизнеса в плащането на заплати, за да не бъдат съкращавани хора в кризата. Предмет на обсъждането е и предложението на социалната министърка Деница Сачева - през следващата година линията на бедност да бъде увеличена само с 6 лева и да стане 369 лв. Спрямо линията на бедност се определя размерът на редица социални помощи, както и на добавките за хората с увреждания.

c