Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Над 120 полицаи ще охраняват училищата в област Добрич на 15 септември

Над 120 полицейски служители са ангажирани на територията на област Добрич с опазването на обществения ред и безопасността на движението по пътищата в първия учебен ден – 15 септември. Това съобщи на брифинг в Областната дирекция на МВР началникът на отдел „Охранителна полиция” Иван Валентинов. Той посочи, че на територията на областта има 8 професионални гимназии, 16 средни училища, 33 – основни, три начални, две частни и 86 детски градини.

Според Валентинов предварително са направени обходи на всички училища, извършени са охранителни обследвания, проведени са срещи с охранителни фирми. Направени са огледи на пътна маркировка, знаци, предпазни парапети, обследвани са сградите. Като полицейски служител и като родител той се обърна към всички граждани в областта по възможност да ограничат движението си с моторни превозни средства и спирането и паркирането в зоните на учебните заведения с цел да не се създават предпоставки за инциденти.

С началото на учебната година стартира традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя”, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” Жулиян Минев. Той посочи, че 16 септември е обявен за ден без жертви на пътя. От тази дата стартира седмицата на превенция на детската пътна безопасност, която ще продължи до 22 септември. Периодът съвпада с европейската седмица на мобилността, както и кампанията на ROАDPOL.

На тържествата утре във всяко едно училище ще бъде осигурено полицейско присъствие, каза Минев. Такова ще има и през цялата учебна година в часовете преди и след учебните занятия, когато движението на ученици и родители е по-интензивно. Контролът ще бъде съсредоточен главно на интензивни пешеходни преходи, автобусни спирки. При необходимост полицейските служителите ще преминават на ръчно регулиране за осигуряване на безопасното пресичане на пешеходците в районите на училищата. До края на месеца ще бъдат изготвени графици за изнасяне на беседи в часа на класа от полицейски служители по пътна безопасност. Ще се започне с учениците от началния етап на обучение, ще завърши с дванадесетокласниците преди абитуриентските балове.

ROADPOL е европейска мрежа на службите на пътна полиция, обясни  Жулиян Минев. Мотото на кампанията на мрежата в България ще е „Остани жив. Пази живота”. Един от основните й акценти ще е  противодействие на разсеяността на водачите. Началникът на „Пътна полиция” цитира изследване, според което между 10 и 30 процента от пътнотранспортните произшествие са именно поради разсеяност, породена от употреба на телефони и други системи в автомобила.

c