Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С "Песните на България" Фестивалът на младите казва "до нови срещи" в Балчик

На 13 септември, участниците в 13-ото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ предстои да поемат отново с полета на птиците, за нови срещи през следващото фествално лято.

Днес, с концерт на Академичния народен хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, ще бъде закрито тазгодишното тринадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „ВиаПонтика“. Концертът, озаглавен „Песните на България“, ще започне в 19.00 часа на откритата сцена пред балчишкия културен център “Мелницата“. Академичният народен хор, изграден от студенти по народно пеене от всички специалности в АМТИИ – Пловдив, ще бъде воден от своя главен диригент - добруджанецът проф. д-р Костадин Бураджиев.

Малко по-рано - от 17.00, отново в КЦ “Мелницата“, започва последната от фествалната програма - театралната постановка „Когато светът бил все още зелен“ или „Историята на един готвач“ от ДжозефЧейкин и Сам Шепърд с режисьор доц. Веселин Ранков. На сцената ще излязат Веселин Ранков и неговите възпитаници в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ - Ния Ялъмова, Елена Карапандова, Силвия Найденова, Диляна Костадинова, Симона Дюлгерова, Вилиана Панталеева и Яна Каменова.

Организатор на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ е Сдружение „ВиаПонтика - 2010”, с председател Красимир Ранков. Форъмът се реализира с изключителното финансово съдействие на Община Балчик и с подкрепата на ДКИ КЦ „Двореца”, Исторически музей и Художествена галерия – Балчик, НЧ „Паисий Хилендарски – 1870”, УБГ към СУ „Св. Кл. Охридски” и др.

c