Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Пазарът на жилищни имоти се съживява, замряха обаче сделките със земеделски земи

Постепенно оживление на пазара на имоти се забелязва от месец май насам, след като по време на изолацията заради коронавируса бизнесът реално беше спрял. Наблюденията на брокери от Добрич са, че през летните месеци пазарът е започнал да се съживява и е възвърнал част от потенциала си.

„Когато започна пандемията имаше клиенти, които отказваха огледи на потенциални купувачи, от страх да не се заразят. После нещата тръгнаха полека. По принцип през лятото има лек ръст на покупко-продажби на жилища, защото тогава хората могат да си направят ремонти по новозакупените имоти. Това лято бизнесът слабо се съживи. Една от причините е, че в момента лихвите по жилищните кредити в търговските банки са ниски. Освен това българи, които работят в чужбина обикновено си идват лятото и влагат пари в покупка на имот. Другите клиенти в момента са млади семейства, които търсят по-голямо жилище“, коментира за Про Нюз Добрич Павлина Тодорова от агенция „Престиж“.

Търсят се двустайни и тристайни жилища в широкия център. Предпочитана локация е и „Добротица“, тъй като е уреден квартал, с магазини и близо до парка.

„Това, което забелязваме е, че няма нови инвестиционни проекти. Банките финансират само строителство, което е завършено, а не сгради, които се строят или започват да се строят. Т.е банките станаха по-внимателни и завишиха критериите си за отпускане на кредити. И това се отразява на пазара“, коментира Асен Гатев от агенция „Форос“.

Той допълни, че на нашия пазар е имало леко намаляване на цените, но в момента те са на базовите нива, на които са били. Така например двустаен панелен апартамент в широкия център може да се изтъргува за 55-57 хиляди лв. В крайните квартали има оферти за 35-37 хиляди лв. Гарсониерите остават най-търсени на пазара и държат високи цени. Гарсониера в добро състояние излиза 40-42 хиляди, имот под тази цена е за ремонт.

„Търсенето е различно, спрямо портфейла на всеки един човек. Има купувачи за всякакъв вид апартаменти. Зависи и от това дали клиентът бърза с продажбата, или е склонен да почака. Някои продавачи се надценяват. Ако едно жилище е амортизирано и в него трябва да се подменят ВиК и ел.инсталации, дограми, да се прави топлоизолация - няма как да се гонят високи цени от порядък 80-90 хиляди лв. Тази цена може да се получи например за тристаен, в който има подменени подове, дограма , ако е на по-нисък етаж, на тиха улица, с добро изложение – това са фактори, които определят цената. Пазарът е шарен, зависи от това кой блок кога е строен, какъв е като тип конструкция, какво е състоянието отвътре“, посочи Тодорова.

Завишено е търсенето на селски имоти – както в област Добрич, така и в цялата страна. По думите на Гатев се търсят къщи, годни за обитаване,  в периметъра от 15 км около Добрич. Понякога целта е инвестиция. Обикновено клиентите са млади хора, които ползват едно жилище за основно и търсят второ или пък искат да се изнесат от апартаментите, в които живеят. Има засилено търсене на имоти във вилна зона „Лозята“. Наблюдава се и по-голямо търсене на парцели и къщи в край морето - например Шабла, Крапец, Езерец, с цел бъдеща инвестиция. Ваканционните апартаменти не се търсят много, а цените им в момента са ниски.

Търсят се и къщи в Бранище, Победа, Паскалево, Приморци, донякъде в Плачидол и Одринци. Могат да се намерят имоти от 25 до 100 хиляди лв. Предпочита се качествено строителство , има огледи, има търсене на къщи на цена около и над 40 000 лева.

 „Ситуацията на пазара на имоти е динамична и дългосрочни прогнози не могат да се правят. Нестабилността на пазара на труда кара хората да не инвестират в имоти. До Нова година вероятно ще има намалено търсене на стандартни цени. Там, където цените са завишени и има надценени имоти, продавачите не могат да очакват сделки.  Качествените имоти на качествени места, на добри локации, с добро строителство ще се търгуват нормално“, прогнозира Гатев.

Замрял е обаче пазарът на земеделска земя. В момента има понижено предлагане и търсене. Брокерите считат, че заради лошата стопанска година няма да има много сделки. „Може би яснота за цените на пазара на земеделските земи ще настъпи, след като стане ясно ще има ли ренти и какви ще бъдат те, за да преценят хората дали да инвестират в земя с цел получаване на рента, или ще се насочат към друг имот, който да носи добра доходност“, смята Тодорова.

Има райони, в зависимост от категорията, където има оферти за 1 700 лв/дка, например в Тервелско. В момента има най-различни оферти – 2 000, 2 200, максимум 2 300 лв/дка, но търсене няма. Не е изключено цените още да паднат. Миналата година земеделската земя средно се е търгувала за 2 500 – 2 600 лв/дка, имало е единични оферти за 2 800 лв/дка. Най-високи цени на земята са се поддържали в Балчик и община Добричка, където рентите бяха най-високи. 

c