Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Руски туроператори готови да увеличат чартърите, искат бързи визи

„Надявам се в скоро време да възстановим въздушните връзки между нашите две страни, защото България и Русия разполагат с традиционно отлични отношения в областта на туризма, както на институционално, така и на експертно ниво. Русия е приоритетен туристически пазар за страната ни.“ Това заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си в Москва с представители на български и руски туроператори.

Туроператорите заявиха желанието си за организиране на повече чартъри и развитие на здравен и балнео туризъм. Те поставиха и въпроса за издаването на визи. От българска страна, в лицето и на посолството, получиха уверение, че срокът,  в който обработват заявките за визи е много съкратен - 3-4 дни, а понякога и до 48 часа.

„Има възможност да се увеличат чартърните програми за България, но е факт огромна конкуренция от Турция, където няма визи и затова за нас е важно бързо да вадим визи“, заявиха участващите в срещата туроператори. Сега български визи се вадят в три основни центъра - Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург.

Вицепремиерът Николова посочи и наличието на специална мярка от страна на държавата за подкрепа на чартърните програми, по която  могат да кандидатстват и руски оператори – бюджетът програмата е 55 милиона лева и ще работи и за сезон 2021-2022.

„Българското правителство предприе навременни мерки, с които да облекчи максимално туристическия сектор и които имаха видим ползотворен ефект за туристическия бранш. В международен план усилията ни бяха насочени към максимално бързото възстановяване на входящия туризъм в страната. След като първо възстановихме туристообмена с повечето държави членки на ЕС, Министерството на туризма приоритетно се фокусира върху възстановяването на туристопотока с трети страни (извън ЕС), които са основни генериращи туристически пазари. Поетапно бяха отворени границите с Израел, Турция, Молдова, Украйна и Беларус, като първоначално, при посещенията от тези страни се изискваше задължително представяне на PCR-тест или 14-дневна карантина. Към днешна дата остава да възстановим туристическите посещения с Русия, което, вярвам, ще се случи максимално скоро и за което Министерството на туризма работи приоритетно“, каза Николова и отново припомни, че България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация.

c