Новини

НАП-Добрич: Сезонните работници трябва да се осигуряват здравно сами

Наближава краят на летния туристически сезон и предстои трудовите договори на сезонно наетите работници по Северното Черноморие да бъдат прекратени. От офиса на Националната агенция по приходите /НАП/ в Добрич напомнят на тези от тях, които не започнат друга работа след приключване на сезона или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, че трябва да плащат здравните си осигуровки сами. За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се осигуряват от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно декларация образец № 7 в офиса на НАП по местоживеене и да внесат дължимите вноски. Декларация образец 7 се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Лицата, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата, трябва да превеждат здравните си вноски до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец септември 2020 г. трябва да се внесе най- късно до 25-и октомври 2020 г. Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица е 24,40 лева.

От НАП Добрич напомнят също, че здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за последните три години. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус чрез електронната услуга, достъпна на сайта на НАП: www.nap.bg .

Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *