Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Фотографка от Сърбия представя авторска изложба на „Виа Понтика“ в Балчик

„Балканиум“ е озаглавена самостоятелната изложба на Анджела Петровски, която ще бъде открита в 18.00 часа  днес – 10 септември, в Учебния център по изкуства на Културен център “Двореца“ в Балчик. Анджела Петровски е изучавала художествена фотография във Факултета по приложни изкуства в Университета по изкуствата в Белград. Тя е инициатор на творческия проект „Балканиум“. В изложбата си в рамките на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ Анджела Петровски се представя с 18 фотографии.

„За самите Балкани винаги съм мислила, че са място със специфична харизма и топлота, за които често се забравя поради многото проблеми. На пълното отдаване на тази тема за Балканите ме наведе едно мое лично преживяване. Големият момент, в който изкристализира това, с което искам да се занимавам чрез фотографията, беше моето първо отиване в Нови Пазар в Сърбия. Винаги съм смятала, че различни хора има навсякъде и че във всекидневието ни няма място за подчертаване на разликите помежду ни. Самата топлина, която имат малките градчета, през съжителството и срещата на културите в тези градчета, създаването на приятелства – осъзнах, че чрез фотографията искам да пресъздам тази атмосфера и да я споделя с всички“, споделя авторката.

Второто събитие във фестивалния афиш за 10 септември е прожекция на късометражно кино, която ще започне в 19.00 часа отново в Учебния център по изкуства в “Двореца“. Ще бъдат представени пет филма от петнадесетото издание на CILECT PRIZE 2020. В компилацията THE CILECT PRIZE 2020 са включени общо 283 филма - 118 игрални, 99 документални и 66 анимационни.

THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата - пълноправни членове на СИЛЕКТ.

В рамките на „Виа Понтика“ 2020 са предвидени три вечерни прожекции на късометражно кино. Следващите две ще бъдат на 11 и 12 септември.

c