Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Клавирен концерт на младия талант Иван Керековски в Добрич на 25 септември

Блестящият млад пианист Иван Керековски ще изнесе клавирен рецитал на 25 септември от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Концертът се организира със съдействието на Министерството на културата и Община град Добрич по повод празника на града. Под наслов „От Бетховен до Владигеров“ почитателите на класическата музика ще имат възможност да отбележат празника по любим за тях начин. В програмата на рецитала са включени произведения на Лудвиг ван Бетховен, Роберт Шуман, Йоханес Брамс, Панчо Владигеров. Вход е свободен.

Иван Керековски е роден през 1991 година във Варна. Започва обучението си по музика в НМУ “Л. Пипков” в класа по пиано на Мили Белчева. До завършването си през 2010 г. печели награди от конкурси по пиано и камерна музика като “Виенска класика”, “Лист-Барток”, “Млади виртуози”, “Класика и съвременност” и др. Носител е на “Изключителна стипендия” на фондация “Комунитас”. Гостува на фестивалите “Варненско лято”, “Салон на изкуствата”, “Софийско лято” и “Европейски музикален фестивал”.

Участва  в майсторски класове на Емил Наумов във Франция, Имре Роман в Унгария, Пол Бадура - Шкода в Белгия и на Ансамбъл “Модерн” в Австрия. Завършва Кралската консерватория в Брюксел през 2015 г. при Боян Воденичаров. Негови преподаватели там са и Томас Дилченс, Антон Куерти, Алексей Любимов, Давид Долан, Фредерик Ржевски и др. По това време изнася солови и камерни концерти в Брюж, Брюксел, Антверпен и София.

През 2012 г. кметството на Брюксел му присъжда престижната белгийска награда “Вокасио” ( стипендия за музика, учредена през 1963 г.). След дипломирането си се установява в България и активно концертира със солови рецитали и с камерни състави в България и Европа. Бил е солист на Софийската филхармония, Видинска филхармония, Оркестъра на Класик ФМ Радио и на Габровския камерен оркестър.

c