Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Готовност за първия учебен ден декларират директорите от област Добрич

Всички директори на училища в област Добрич декларират готовност за първия учебен ден. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалното управление по образованието /РУО/ Жоро Тошков. Днес и утре той провежда съвещание с директорите на училища от областта в курорта Албена. Срещата е свързана със старта на новата учебна 2020/ 2021 учебна година.

Съвещанието е водено от Петър Петров – старши експерт по организацията на средното образование. Жоро Тошков посочи, че въпросите, на които РУО не може да отговори, ще бъдат зададени на Министерството на образованието и науката /МОН/. По време на самото заседание се е провела видеоконференция между образователния министър Красимир Вълчев с началниците на РУО в страната.

Първият учебен ден ще е тържествен за учениците от първи, пети и осми клас, каза началникът на РУО. По отношение на противоепидемичните мерки в регионалните образователни управления са получили 55 страници с насоки. Последните няколко листа са с видовете заболявания, които позволяват дистанционно обучение. В насоките са посочени общите мерки, които са за здравето и са задължителни, и препоръчителните, които не са. Сред препоръчителните са, например, децата да не се засичат едни с други, по различно време да имат междучасия, часовете им да започват по различно време. План ще има всяко отделно училище, то ще взема решения и ще ги гласува на Педагогически съвет.

От МОН са изискали от РУО справка кое училище каква форма на обучение избира в електронна среда. То може да е синхронно, асинхронно, смесено или алтернативно, което, например, е носене на листи с учебен материал до домовете на децата.

До директорите в област Добрич е изпратено писмо, с което учениците се призовават в първия учебен ден на дарят книга на училището. Инициативата е на Министерството на образованието и науката.

c