Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Църквата отбелязва големия християнски празник Рождество Богородично

На 8 септември Българската православна църква отбелязва големия християнски празник Рождество на Пресвета Богородица – един от трите най-големи Богородични празници. Той е известен и като Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен.

Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата. Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България.

Денят се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. В нейно име те месят голяма пита, Богородичен хляб, който се разчупва и раздава на всички в семейството. Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица.

В народния календар под патронажа на Божията майка започва новият селскостопански цикъл.

c