Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Фестът „Виа Понтика“ започва с живописна изложба в Балчик

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ ще се проведе от днес до 13 септември в Балчик. Това ще бъде тринадесетото издание на културното събитие. Фестът се организира от Културен център „Двореца“, община Балчик и сдружение „Виа Понтика“.

Началото на международния форум ще бъде дадено в 17 часа в Художествената галерия с ретроспективна изложба живопис от фонда на Сдружение „Виа Понтика“. През годините чрез ателиетата по живопис фестивалът дава шанс на много млади автори от България и чужбина да представят своите търсения в областта на маслената живопис, акрилната техника и колажа. Настоящата изложба показва полета на част от участниците в ателиетата – някога студенти, а сега изявени художници и творци в различни области на изкуството.

Първата фестивална вечер ще продължи със спектакъл на открито. В 20 часа в Нимфеума в ДКИ КЦ “Двореца“ Кирил Бояджиев ще представи „Помощ, имам две деца“. За 22.00 часа е предвидено откриването на изложбата на дигитален артист @BAMBASHKART. Тя ще бъде представена на открита сцена на плажен бар „Делано“.

Особен акцент в театралния афиш на тазгодишното издание на „Виа Понтика“ ще бъде спектакълът „Когато светът бил още зелен” или „Историята на един готвач” от Джозеф Чейкин и Сам Шепърд на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ с режисьор доц. Веселин Ранков. С комедията на Явор Борисов „Тъп оптимист“ ще се представи сатиричният театър „Алеко Константинов“.

Международното присъствие на „Виа Понтика“ 2020 се проектира с фотоизложбата BALKANIUM на Анджела Петровски от Сърбия и с вокалния концерт на три талантливи изпълнителки от Кипър – „От Кипър с любов“, който ще започне в 19 часа на 12 септември на сцена пред плажен бар „Делано“. В концерта ще се представят възпитаничките на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ Наташа Андреу, Васо Параскева и Ксения Параскева.

Три прожекции на късометражно студентско кино очакват зрители в Учебния център по изкуства в ДКИ КЦ “Двореца“. Ще бъдат показани филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино CILECT PRIZE 2020.

c