Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Юбилейното XX-о издание Бебе на годината се проведе в Генерал Тошево

Юбилейното XX-о издание на церемонията по орисване на Бебе на годината се проведе в Генерал Тошево. Хубавото начинание е започнато през далечната 2000 г., като до 2010 г. се орисват и награждават само първите родени през съответната година бебета. След това традицията е променена и в церемонията участват и последните родини за годината деца. Това издание на официалната церемония трябваше да се състои доста по-рано, но пандемията от COVID-19 наложи неговото отлагане.

На юбилейното тържество бяха орисани две прекрасни и лъчезарни дами – последното бебе, родено през 2019 г. и първото за новата 2020 г. На 20 декември миналата година за първи път дъх си поема Адриана Делянова Тодорова, а две седмици по-късно – на 3 януари, проплаква и Светлозара Деянова Иванова. По стара традиция двете деца бяха орисани за здраве, щастие, късмет и дълъг живот.

На събитието присъстваха кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров и неговият заместник Румен Мунтянов, а от Центъра за подкрепа и личностно развитие-Център за работа с деца бяха подготвили тематична програма с рецитал и наричане. В орисници се превърнаха три млади девойки от Общински младежки съвет. С думите “Пожелаваме на детето ви да ви радва много, да ви носи само усмивки и щастие! Нека да расте гордо добруджанче и да пази християнските традиции и дух, които сме убедени, че ще им предадете!“, бебетата бяха наречени от трите орисници.

От името на Община Генерал Тошево пеленачетата и техните родители бяха поздравени и от кмета Валентин Димитров, който освен с хубави думи ги дари и със специално изработени за повода сребърни медальони, както и парична сума. Майките пък получиха красиви букети. Тази година на церемонията присъстваха всички орисвани деца след 2010 г., като те получиха специални плакети за спомен от Община Генерал Тошево.

Орисването на бебета е познат ритуал от славянската митология. Орисниците са известни още като наречници, рожделници или съдници. Обикновено това са три сестри – феи, които се появяват край новороденото дете и му наричат (предсказват му съдбата). Според поверието първата фея предсказва смъртта, втората болести, недъзи и беди, а третата – щастливите събития от живота. Вярвало се е, че наречниците са невидими и никой не може да ги чуе, освен майката или друга възходяща родственица на новороденото дете.

c