Каварна Новини

Николай Урумов представя „Мъжка задушница“ в Каварна

Дни преди 22 септември – деня, в който честваме 112 години от провъзгласяването на Независимостта на България, актьорът и почетен гражданин на Каварна Николай Урумов ще пренесе зрителите с историята си в българското Възраждане, пресъздадено в спектакъла „Мъжка задушница“ от Емил Бонев по романа “Видрица” на поп Минчо Кънчев.

Спектакълът ще бъде игран на 14 септември от 18 часа в залата на НЧ „Съгласие-1890“. Входът е свободен.

Адаптация и режисура: Емил Бонев

Сценография и костюми: Виолета Радкова

Художник-фотограф: Любомир Сергеев

С участието на: Николай Урумов и Светла Петкова

Един сладкодумец ни въвлича с историята си в българското Възраждане по незабравим начин. С любов и неповторимо чувство за хумор той ще ни разходи сред обикновените българи от онези времена – такива каквито ги е видял по улиците, кръчмите и домовете им. Ще ни разкаже също и за делото на Апостола, за работата на комитетите, за анадолските затвори в Диарбекир и как се живее там от първо лице, единствено число.

„За някои свои съвременници, Минчо Кънчев е „смахнат поп“ и „луд човек“. За други той е „светец“ и „велик патриот“. Тръгнах към драматизацията на неговата „Видрица“ с почит към личността и преклонение към делата му. Бродейки в лабиринта от 2200 страници спомени и мисли на този чудноват човек с невероятен живот, не можах да разбера кой е той. Нестандартен даскал – харесван и одумван? Необикновен божи служител – приеман и отричан? Революционер безумец – готов да умре за народа и отечеството си или заточеник в бъдещето?“, казва Емил Бонев. И продължава: „Вярвам, че докосвайки ни до „Видрица“, от 105 години разстояние след своята кончина, поп Минчо Кънчев, този голям човек може, да ни направи малко повече хора.”

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *