Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Земеделци от Североизточна България отчаяни от добивите, искат мерки от държавата

Земеделски производители от районите на Добрич, Силистра, Варна и Шумен настояват да бъдат изслушани от Постоянната комисия по земеделие и храни в Народното събрание. Искането си те са отправили към председателя на Постоянната комисия и към министъра на земеделието Десислава Танева.

В писмото се говори за тежката ситуация в бранша в Североизточна България, породена от лошите метеорологични условия и сушата тази година.

„Исторически погледнато, в тези райони такива добиви от традиционно отглежданите земеделски култури няма дори и в статистиката. Положението с реколтираните площи е отчайващо. Ние като земеделски производители сме шокирани от това, което сме получили. Пшеница от 50 до 250 кг. В най-добрите случаи, слънчоглед от 80 до 160 кг., царевица от 0 до 300 кг. Разходите по всички тези основни култури бяха извършени изцяло. Брутният приход, средно аритметично, като сбор от всички култури няма да надхвърли 120-130 лв./дка…Общо за четирите области се отчитат добиви 3 до 5 пъти по-ниски от нормалните такива“, се казва в искането.

В него се казва още, че много от стопанските единици са пред фалит, а много няма да могат да проведат есенната кампания. Производителите подчертават, че не могат да се възползват от мерките 60/40, не могат да се възползват и от кредитите до 300 000 лв. заради високите лихви на търговските банки.

Земеделците имат 5 искания. Първото е кредитите за есенната кампания, които отпуска ДФ „Земеделие“, да бъдат трансформирани в безвъзмездна финансова помощ в рамките до 100 000 лева на стопанство, и то само за тези, в които добивите от пшеница и ечемик са под 200 кг. Второто искане е за намаляване с 50% на дължимите вноски по арендни наемни договори, сключени с държавата.

На трето място се иска целевата линия за кредитиране от ДФЗ да признава и произведените собствени семена, които са минали окачествяване.

Четвъртото искане е да се намери трайно решение на проблема с високите ренти в Добруджа, които пречат за развитието и стабилизирането на бранша като цяло. На пето място производителите искат включване в мерките 60 на 40 за земеделски работници и служители през есенно-зимния период.

Заседанието на Постоянната комисия на НС е утре.

c