Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Български и международен фолклор съчетава етно група в концерт в Добрич

Етно групата „Основно Ветрове“ ще изнесе първи концерт в Добрич в сътрудничество с Регионалния исторически музей и кафене „Старият Добрич”. Български и международен фолклор ще се съчетае в едно духовно звучене на 10 септември (четвъртък) в 19.30 часа пред административната сграда на музея в АЕМО „Старият Добрич“.

Етно групата е създадена от видни родни музиканти. Тя черпи влияние от фолклорите на народите по света, но никога не къса връзката със своя български корен. На сцената ще излязат:

Веселин Митев - глас, арменски дудук, гайда

Петър Йорданов-Бъни - перкусии

Константин Кучев - глас, индийски ситар, цигулка.

И тримата свирят на необичайни музикални инструменти, събрани отблизо и далеч, като хенгдръм, африканска калимба, австралийско диджериду и индийски ситар. Музиката им е търсене в полето на чистия звук без жанрови и стилистични ограничения. В нея се смесват елементи на различни музикални фолклори и съвременни похвати като looper и звукови процесори. В основата ѝ е дълбокият и трансцедиращ звук на хенгдръма, който повежда слушателите на пътешествие отвъд познатото, в различните пространства на тялото, ума и духа.

Концертът в Добрич е част от есенното турне на групата, което включва още Шумен, Варна и Бургас. Достъпът е безплатен. Препоръчва се дарение към групата.

c