Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В центъра на Добрич е експонирана изложбата „Добруджа 1940 година“

Фотоизложба, наречена  „Добруджа 1940 г.“, на Регионалния исторически музей (РИМ) в Добрич е експонирана днес на площад „Свобода”. Тя е част от събитията, посветени на 80-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.

С богат снимков материал хронологично се проследява подписването и прилагането на договора. Показани са моменти от работата на нашата делегация в Крайова, тридневните тържества в страната, влизането на българската администрация в Южна Добруджа. Проследява се и навлизането на българската армия в областта, което става в периода от 21 септември до 1 октомври 1940 година. Показано е и преселването на нашите сънародници от Северна Добруджа.

Изложба ще гостува и във Варна, като официалното й откриване ще бъде на 11 септември от 16.30 ч. в зала „Север“ на Археологическия музей. Заедно със снимков материал ще бъдат показани и лични вещи и документи на генерала от артилерията Георги Попов, член на българската делегация в Крайова, назначен за генерал-управител на Южна Добруджа след подписването на договора. Посетителите ще могат да видят и реликви, свързани с посрещането на българската армия в град Добрич на 25.09.1940 г.

Мултимедийна презентация със заглавие „Добруджа зове“, изработена от специалистите от РИМ, може да се види в You Tube. Тя проследява паметните събития от есента на 1940 година.

c