Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ростислав от Добрич е избран сред хиляди, за да учи в най-елитния театрален институт в Русия

Тънкостите на театралното изкуство ще изучава в елитния Руски държавен институт за сценични изкуства в Санкт Петербург 20-годишния Ростислав Костов от Добрич. За да бъде приет студент там младежът успява да се пребори с огромна конкуренция. За Про Нюз Добрич той разказа за любовта си към театъра и първите си стъпки в него, за увлечението си към руската театрална школа и за кандидатстването в института.

Ростислав завършва в Добрич Езикова гимназия «Гео Милев» с профил ангийски език през миналата година. Разказва, че започва да се занимава с театър още в детската градина – представя скечове пред мама и тати, пред децата в групата. По-сериозно се потапя в магията на сценичното изкуство в първи и втори клас. Има късмета началният му учител Тодорка Ненова да се е занимавала с театър и да създаде трупа в класа им в СУ «Свети Свети Кирил и Методий». Представя се отново пред мама и тати, но и пред другия клас, пред училището.”Започна да расте моята любов към театъра, усещах се на мястото си на сцената”, споделя младежът. Следват участие в различни школи в Добрич до 10 клас, когато ученици създават театрален състав към ЕГ „Гео Милев” с помощта на преподавателя по български език и литература Драгомил Георгиев.

„Всичко, което в момента наричаме модерен театър и техника на обучаване на актьора, идва от Русия. Това е началото на всички начала когато миналия век Станиславски заедно с други деятели създават системата, която променя театъра”, споделя Ростислав. Той се среща за първи път с руската школа през 2017 година, когато професор от Санктпетербургския институт прави мастър клас в Созопол. Там в продължение на седмица участниците учат и правят различни театрални упражнения, етюди. „Там разбрах какво означава руската школа, бях невероятно впечатлен и в мен се породи огромно желание да уча в Русия. Това беше мястото и моментът, които промениха представите ми за моето бъдеще. Не взех решението лесно, това не е просто друг град в България, това е малко по-далече, това е Русия”, споделя бъдещият актьор. Не крие, че в последствие е имал много съмнения. Дори миналата година реално се подготвя да кандидатства в НАТФИЗ, но решава да преследва мечтата си и започва по-усилена подготовка за Русия.

Младежът споделя, че руската театрална школа го привлича с невероятната си детайлност. „В рамките на седем дни ние работихме етюди, в които се превъплъщавахме в животни. Толкова бавна, методична, детайлна и точна работа аз не бях виждал. Това наистина ме впечатли. И са дадох сметка – ако ние за едни животни работим толкова детайлно, то какво остава за по-нагоре”. М. г. той има втори контакт с руската школа – отново в Созопол участва в мастер клас с преподавател от Москва. След тази една седмица вече е сигурен, че Русия е мястото, където иска да учи.

Ростислав изказва огромни благодарности на проф. д-р Александър Илиев, който го подготвя за кандидатстването. За него посочва, че е невероятен преподавател, „той ми даде желязната подготовка, без която нямаше как да се случат нещата”. Проф. Илиев преподава в Пловдивския университет, гост лектор е в НАТФИЗ, в САЩ и университети в целия свят.

Младежът от Добрич се изправя пред огромна конкуренция, за да бъде приет в Руския държавен институт по сценични изкуства. Квотата за чужденци е две места, кандидат-студентите от други държави са 72. Ростислав споделя, че предварително не е знаел колко са чуждестранните кандидати. А по принцип за 35 места в класа кандидатстват общо 2 200 души. Със сигурност имах притеснение, съмнение, но се получиха нещата както трябва, споделя добричлията.

За изпита разказва, че е бил в няколко кръга, за него - изцяло онлайн, тъй като заради затворените граници няма как да отиде в Русия. Първо кандидат-студентите изпращат видео, в което се представят с три материала – откъс от проза, басня и стихотворение. Въз основа на изпълнението оценяващите решават дали кандидатът продължава напред. Следват три тура, в които материалите се посочват от изпитващите. Всичко се представя през платформата Zoom, т. e. чрез жива връзка, случва се на момента. По принцип вторият тур е присъствен, такъв е за руснаците, но за Ростислав е онлайн. След третия тур следва психологически тест от 150 въпроса. „Беше сериозна серия от изпити, но успях”, споделя доволно младежът.

Обяснява, че най-трудно му е било да играе всичко на руски език. „Аз не съм живял никога в Русия. Знам руски език, но не претендирам, че го владея отлично. Той е с по-различна граматика, произношението е много важно, защото това не е разговорен руски, това е литература, това е класика. Аз трябваше да съм идеален в произношение, в ударения, в падежи, в граматика”, разказва Ростислав. Споделя, че в театъра трябва да се преживее всяка дума, а когато това е на чужд език вече става малко по-сложно. За това и отделя много време за подготовка на материалите за изпитите. „Това ми беше трудното – да преживявам на чужд език всяка една дума, изречение, материал”, обяснява младежът.

Смята, че спечелва изпитващите с едното романтично стихотворение, с което се представя най-добре. Това е стихотворението на Сергей Есенин „Шагане”, което е един от любимите му материали. „С импровизации, с добра подготовката на материалите, с достатъчно, предполагам, добро ниво на руски език и с малко усмивка ги спечелих”, смята Ростислав.

Добричлията споделя, че е учил руски език първо в СУ „Свети Свети Кирил и Методий” от пети до седми клас, от където има една добра основа. „Всеки език се научава когато се говори, а не е с учебник, тетрадка и учител”, категоричен е бъдещият актьор. Разказва, че две години работи лятото на морето, където има руснаци, украинци, молдовци –както туристи, така и колеги. И там просто го говори, защото му се налага. Практика и практика, само така стават нещата, допълва Ростислав.

Откриването на учебната година в Руския държавен институт по сценични изкуства е на 1 септември. Ростислав не присъства, но гледа снимки и клипчета, които са му изпратени. Кога ще отиде в Санкт Петербург не знае, очаква Русия да отвори граничите си за страните от Европейския съюз. За сега добричлията започва обучението си дистанционно. „Никога не съм бил в Русия и нямам търпение да отида и да видя един от на-красивите градове на земята – Санкт Петербург, с една от най-големите култури”, споделя младежът.
Затрудняваме го с въпроса кой е любимият му актьор. „Никога не съм си поставял за цел да приличам на някой идол. Мисля, че това е грешно, независимо дали става дума за актьор или хора в живота”, смята Ростислав. Споделя, че има много актьори, на които се възхищава. Може би все пак любимият му е Ал Пачино. „Има страшно много добри актьори – и български, и американски. С руските тепърва предстои да се запозная, от тях искам да си открадна нещо. Защото това е изкуството – то се краде, не се копира”, допълва младежът.

c