Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Мотористи от страната и ученици от Добрич се поклониха пред делото на Хан Аспарух

С поклонение пред Мемориалния комплекс „Хан Аспарух” в Добрич днес бяха отбелязани 135 години от Съединението на България и 39 години от изграждането на паметника на създателя на българската държава. Проявата бе организирана от мото клуб „Кан Аспарух 681” и ОУ „Хан Аспарух”. В инициативата се включиха и мотористи от София, Пловдив, Мездра, Карлово, Габрово, Шумен, Варна и други.

Честването започна с мото поход на мотористите до Генерал Тошево, където бяха поднесени цветя на паметника на Васил Левски. Пред Мемориалния комплекс „Хан Аспарух” Жасмина Младенова – зам.-директор на едноименното училище, говори за Съединението на България. „Всички ние трябва да се гордеем, че сме част от история, пропита с борбеност, патриотизъм, единство и величие на един народ, вложил всичките си усилия в каузата за обединението и свободата”. Стихове за България рецитираха Пламена Петкова и Яница Вълева, а Борис Младенов представи своя творба за Хан Аспарух. Химна на учебното заведение изпълниха Сияна Великова и Атанас Влайков.

„Той е първият. Той е създателят на българската държава. Той е абсолютното начало на нашата земя - тук, където се намираме, тук, от където е преминала Аспаруховата конница, тук, където са оставени костите на нашите деди”, каза за Хан Аспарух председателят на мото клуб „Кан Аспарух 681” Александър Ганев. Ние всички, които сме тук, дължим едно голямо Благодаря на този човек, създал нашата родина Майка България, допълни той.

Ученици и мотористи почетоха паметта на Хан Аспарух с едноминутно мълчание. Те поднесоха венци и цветя пред Мемориалния комплекс.

c