Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

До 500 лева ще плаща НАП на граждани от Добрич за изтеклите им лични данни

Административният съд в Добрич присъди обезщетения на деветима граждани по дела срещу Националната агенция по приходите /НАП/ за изтекли лични данни от информационните масиви на агенцията на 15 юли 2019 година, съобщават от съдебната институция.
Съдът е приел за основателни претенциите на гражданите като според събраните доказателства е определил различен размер на обезщетенията за претърпените неимуществени вреди. Ищците трябва да бъдат обезщетени от НАП с по 100-200 до 300-350 лева плюс начислените лихви. Най-голямото обезщетение в размер на 500 лева получава Х.Т.Х. на основание Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Административният съд е отхвърлил по всички решени досега дела сумата до пълния предявен размер от 1000 лева в исковите молби.
Претърпените неимуществени вреди от гражданите се изразяват в психическо напрежение, страх, безпокойство, притеснение, негативни преживявания и емоции вследствие от незаконосъобразното бездействие на ответника, изразяващо се в неизпълнение на задълженията му по Закона за защита на личните данни, посочват в мотивите си съдебни състави. Постановените вече решения могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.
Общо в Административния съд в Добрич са образувани 14 дела срещу НАП заради изтичането на лични данни, посочват от съдебната институция. Едно дело е изпратено във Върховния административен съд по спор за подсъдност, а други четири са отложени за събиране на доказателства.

Източник: БТА

c