Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Бездомни мъже от приюта в Добрич отглеждат храната си за зимата

Зеленчуци за предстоящата зима произвеждат обитателите на Центъра за временно настаняване в Добрич към фондация „Милостиво сърце”, по-известен като Приюта за мъже. Обитателите му обработват земята на центъра, която се намира в добричкото село Опанец. Председателят на фондацията Александър Иванов припомни, че жена от София дари земеделска земя на приюта във Вълчи дол. Със съгласие дарителката тя бе продадена, бяха добавени още 11 000 лева, предоставени от дарители и бяха закупени 3.5 декара в Опанец.

Произвели сме картофи, които ще ни стигнат за цялата зима, сподели Иванов. В момента се прибира белият боб, засят на площ от 1.6 декара. Произведено е и зеле – пролетно и късно, разсадът за което е дарен от социалното предприятие „Чудната градина” в Добрич. От мястото в Опанец се берат още краставици, домати, пипер, патладжан, които са за директна употреба.

Преди няколко месеца в земята край добричкото село бе направено езеро с вместимост 20 тона вода, разказа Александър Иванов. То се пълни от намиращ се наблизо кладенец. Изработена е система с тръби и кранове и водата са използва за поливане.

Иванов сподели и за един експеримент, който правят в момента – сеят различни култури в стари автомобилни губи, на които отдолу е поставен гумиран брезент, който не позволява на тревата да пониква. Засети са 21 различни вида култури, за да се види кои ще виреят най-добре. Оказва се, че дините и пъпешите не са сред тях – вероятно заради по-дълбоката коренова система. За сметка на това подправките – целина, магданоз, копър, джинджифил, се развиват добре. Идеята да използваме по този начин гуми е хората да полагат по-малко труд, работата им да е максимално улеснена, обясни председателят на фондация „Милостиво сърце”. Той сподели, че повечето обитатели на приюта са мъже с увреждания. Сега те са двама – единият с цироза, а другият с двустранна коксартроза.

В момента се извършва ремонт на къщата, в която е разположен Приютът за мъже. Обновява се покривът, измазват се и се боядисват стените. Ще бъде подменена част от дограмата. Ремонт не е правен от 7 години, сега той се извършва с помощта на дарители.

Центърът за временно настаняване в Добрич функционира от 2013 година. Първоначално той бе разкрит към фондация „Ръка за помощ”. През февруари т. г. се отдели и е към фондация „Милостиво сърце”. След отделянето си центърът разшири дейността си – помага не само на обитателите си, но и на самотни възрастни хора – с хранителни продукти, дрехи, лекарства. През януари къщата, в която се помещава, бе предоставена от Общината на фондацията за безвъзмездно ползване за 10 години. Капацитетът на приюта е шест души.

c