Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Шампионска купа и злато за Татяна Иванова от Добрич от престижно космическо състезание

Шампионска купа, златен медал и сертификат спечели 17-годишната Татяна Иванова от Добрич, триумфирайки с най-висок резултат в престижното международно състезание "Space Magica Online Space Quiz World Cup". За Про Нюз Добрич тя сподели, че състезанието се организира от „Space Magica” – известен център в Индия, който се занимава с ученици, мечтаещи да станат космонавти. Центърът работи с учени, има доста развит профил в Инстаграм.

Татяна разбира за състезанието от Интернет преди около два месеца и се регистрира за участие. Тя разказа, че надпреварата представлява викторина, в която са включени въпроси от астрономията, астронавтиката,  физиката, космическата история, химията и др. Да представя съответната държава се избира участникът с най-много точки, получени от викторината.

За участието в състезанието са регистрирани 23 държави. Представителите им получават по около 30 въпроса, на които трябва да отговорят за седем минути. Класирани са само 14 държави – България, Франция, Турция, Непал, Мароко, Индонезия, Гърция, Швейцария, Индия, ОАЕ, Бангладеш, Панама, Ливан и Шри Ланка. Те се разделят на две групи – А и Б, които след играни по 6 мача излъчват шестима участници за полуфинали, а от там - само трима за финали. Вчера беше и последният мач, който продължи 2 часа и половина, в него с най-висок резултат е Татяна от Добрич. Момичето благодари на всички, които са го подкрепили и са гледали на живо мача в Google Meet.

Татяна Иванова тази година ще бъде ученичка в 12 клас в Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев” в Добрич. В момента кандидатства на ранен прием с оценките си от 11 клас в Масачузетския институт по технологии /MIT/ в САЩ с двоен бакалавър – Космическо инженерство и Компютърни науки. Крайният срок за ранен прием е 1 ноември.

c