Водещи новини Здраве

Зов за помощ: В Добрич може да се даде кръв, за да живее мъж с рядко заболяване

Врачанинът Цветан Вачов се бори за живот във варненската УМБАЛ “Света Марина”, а близките му призоваха всеки, който може да дари кръв, да помогне.

Мъжът е приет в лечебното заведение на 27 август с диагноза Синдром на Мошковиц. Това е рядко автоимунно заболяване, при което организмът произвежда антитела, които атакуват всички органи и системи. Единственото лечение е с плазмафереза в комбинация с преливане на прясно замразена плазма.

За целта обаче е необходимо голямо количество кръв. За всяко вливане на плазма се изискват от 10 до 15 донора, като общият брой на вливания не могат да се определят.

Необходими са ни страшно много кръводарители, а лекарите не могат да кажат докога ще се наложи това преливане. Състоянието на мъжа ми обаче е критично. Моля помогнете“, призовава Валентина Вачова.

Тъй като плазмаферезата не се извършва във всяка болница, Цветан е настанен в болница Св. Марина във Варна. Там обаче кръвта е изчерпана и държат да се дава във Варна, но само 0 (+). Също така може да се даде и в кръвните центрове в Добрич, Търговище, Шумен и Силистра. Всеки, който иска да помогне, трябва да съобщи при даряването, че кръвта е за Цветан Спасов Вачов в УМБАЛ “Света Марина”, Варна.

Кръв може да дари всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания е не по-малък от два месеца.

Кръвопреливането също се заплаща – по 800лв на вливане за филтър през който преминава кръвта. Затова молим всеки, който може да помогне и с други средства, да ни подкрепи. Вливания ще се правят за неопределено време”, споделя съпругана на Цветан Валентина Вачова.

Теци, които желаят да помогнат със средства, могат да го направят на следната сметка, като изрично трябва да се посочи, че е дарение: ОББ, BG79UBBS80021004547520

Телефонът за връзка със съпругата на Цветан – Валентина Вачова е 087 703 7868

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *