Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Произведения на Хайдн, Григ и Георги Арнаудов в първия концерт на Камерния с новия диригент

На 16 септември официално ще бъде открит творческият сезон на Български камерен оркестър – Добрич, под ръководството на новия диригент Иван Янакиев. Той е един от най-перспективните и талантливи млади диригенти у нас. Работил е на свободна практика, като успоредно с това е бил дисертант към Института за изследване на изкуствата на БАН, сътрудник в музикалния отдел на Тиролския фестивал в Ерл, Австрия, управител на Фондация „432 херца“ и диригент на едноименния оркестър, който е негов личен проект.

Програмата на концерта включва: Георги Арнаудов  – „Gates of  Dream II”; Йозеф Хайдн – Концерт за виолончело и оркестър в до мажор, солист д-р Атанас Кръстев;  Едвад Григ – „Холберг“ сюита.

Отправена е покана към проф. Георги Арнаудов – един от най-интересните български съвременни композитори, да присъства на премиерното за град Добрич изпълнение на неговото произведение.

„Оркестърът има нужда от установяване на нови партньорства и приятелства с утвърдени музиканти и това включване на произведение от жив български композитор е стъпка в тази посока. Това е и част от моята концепция, с която стъпвам на добричка сцена“, казва Иван Янакиев.

c