Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Официално откриха в Добрич локалния офис на Стопанска академия – Свищов

Локалният офис за дистанционно и продължаващо обучение на Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов” - Свищов бе официално открит днес в Добрич. Присъстваха ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Марияна Божинова и представители на ръководството му, кметът на Добрич Йордан Йорданов, зам.-областният управител Красимир Николов, кметовете на Община Добричка Соня Георгиева, на Генерал Тошево Валентин Димитров, на Балчик Николай Ангелов, на Каварна Елена Балтаджиева, директори и представители на училища.

Това е третият локален офис, който откриваме в страната и първи в Североизточна България, съобщи проф. Божинова. Първият е в София, а вторият в Стара Загора. Ректорът заяви, че предложението първият офис в Североизточна България да е в Добрич е нейно на база на направени анализи. Тя благодари на кмета на Добрич, на ръководството на Общината, на областния управител, който е възпитаник на Стопанската академия, че са се отзовали и са съдействали за разкриването на офиса.

Идеята на локалните офиси е обучението да достигне до студентите, каза проф. Божинова. Тя обясни, че в последните години са се променили нагласите на студентите относно обучението им и те се стремят да съчетаят работа с учене. Това именно ставало чрез дистанционното обучение. Ректорът посочи, че Стопанската академия е лидер в този вид обучение в България, още през 1999 година са стартирали първите дистанционни магистърски програми. Те вече са над 40. От 2 години ВУЗ-ът има акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация на 13 бакалавърски специалности в дистанционна форма.

Именно този опит, който сме натрупали през годините и лидерските ни позиции ни задължават да търсим нови територии, необхванати от нас, каза ректорът на Стопанската академия. Тя сподели, че Добрич има през годините доста възпитаници на висшето учебно заведение в Свищов, така че марката Стопанска академия е позната тук. Изрази надежда, че като се облекчат студентите от този регион, който включва не само Добрич, но и Варна, Силистра, да полагат изпитите в локалния офис, това ще е доста привлекателно за работещите млади хора. Проф. Божинова сподели, че академията вече има над 30 000 възпитаници, завършили дистанционна форма на обучение.

c