Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Нова мащабна акция на КАТ: Вадят жандармерия, полиция и налична техника по пътищата

Заради очакваното засилване на трафика в поредицата от няколко почивни дни около 6-и септември - Денят на Съединението, е планирана мащабна полицейска операция, съобщи инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасност на движението по пътищата.  

Поредната пътна акция ще бъде насочена към обезпечаване на нормалния трафик, както и засилване на контрола над водачите през предстоящите празнични дни.

Операцията ще бъде насочена в две основни направления.

  • В петък (4 септември) след обяд, събота сутринта, както и в понеделник е създадена организация за подпомагане на движението на изходите на столицата и основните пътни направления в страната. За тази цел е ангажиран целият наличен състав на "Пътна полиция". За нормалното придвижване ще следят и екипи на Жандармерия и Охранителна полиция. Екипите, освен с регулиране и подпомагане на движението, ще се движат в транспортния поток с превантивна цел.
  • Вторият акцент на операцията е насочен към водачи, управляващи след употреба на алкохол и наркотични вещества. През официалните празнични дни (5-и и 6-и) ще бъде засилено полицейското присъствие в района на курортите, населените места и увеселителните заведения.

За приключилата през вчерашния ден специализирана полицейска операция, главен инспектор Николай Крушарски от ГДНП обобщи, че в отделните областни дирекции е имало различни акценти. В рамките на националната операция са проверени 30 475 моторни превозни средства и 36 167 водачи и пътници. В резултат на това са съставени 12156 фиша и 3664 акта за установени административни нарушения. Едни от основните са били неизползване на обезопасителни системи, за които са наказани 1073 водачи и пътници, установени са и 193 неправоспособни водачи.

източник: МВР

c