Култура

Нова книга: Последната миграция

Екипът на книжарница “Хеликон” в Добрич подбра за читателите на Про Нюз Добрич едно от новите заглавия – “Последната миграция” на Шарлот Макконъхи.

Нежен, крехък и несломим като птиците, които следва, разказът в романа “Последната миграция” е едновременно възторжена ода на нашия заплашен от гибел свят, шеметен порив към свобода и увлекателно четиво за онова, на което сме способни за любимите си хора.

Франи Стоун е скиталец по душа. Докато плава по океанските течения и над главата й се реят птичи ята, тя има шанс да забрави за всичко, което е изгубила в живота си. Ала когато узнава, че любимият й вид птици са застрашени от изчезване, Франи престава да скита без посока. Пристига в Гренландия с една-единствена цел: да намери последното ято полярни рибарки и да ги последва в тяхната последна миграция, най-дългата на света. Франи успява да убеди Енис Малоун, капитан на риболовния кораб „Сагани“ да я качи на борда, и спечелва съгласието на екипажа с обещание, че птиците ще ги отведат до обилен улов.

Докато „Сагани“ плава на юг, моряците постепенно разбират, че Франи крие мрачни тайни: сънува кошмари, трупа купчина неизпратени писма и е решена да последва полярните рибарки на всяка цена, с маниакално упорство. Когато историята за нейното минало започва да се разплита, Енис и екипажът са изправени пред въпроса накъде бяга Франи. Или от какво.

  • Най-очакваната книга според Entertainment Weekly, Vogue, Vulture, Elle, Harper’s Bazaar, Library Journal и Maclean’s.
  • Номер 1 в списъка на Indie Next за месец август 2020 г.!
  • Действието в романа „Последната миграция” може да се развива и след две, и след двайсет години, но реално може да се развива и днес… Съвършена смесица от проблематика и ярки образи, от предупреждение и утвърждаване… Горещо препоръчваме словесното пиршество на тази вълнуваща книга!

Library Journal

„Приковаващ вниманието роман, превъзходно прецизен… Образът на свят с напълно унищожен животински свят съкрушава, чудатостите на Франи са очарователни, а преживените от нея злополучия и тайните, които я терзаят, вълнуват дълбоко.”

Booklist

  • „На места тъжна, а на други – изненадващо и несъмнено обнадеждаваща книга… Преливащ от изумителни образи и оголени емоции, романът „Последната миграция” е невероятна история за лично изкупление, за умението да си простиш и за надеждата за по-добро бъдеще на един свят на ръба на пропастта.”

Shelf Awareness

  • „Този роман омагьосва, но не във фееричния, приказен смисъл. Шарлот Макконахи е опитомила първичната магия, която обгаря душата. От все сърце препоръчвам „Последната миграция”.
  • „Последната миграция” е чудо. Прочетох я на един дъх. Между тези страници се таи надежда, те са еликсир за смутни времена. Думите на Шарлот Макконъхи прорязват до мозъка на костите”.

Лара Прескот, автор на „Тайните, които не разкрихме”

„Действието на романа „Последната миграция” се развива в бъдещето, когато животинските видове са застрашени от непосредствено унищожениие. Основната му тема е загубата, ала чудодейно в него се появяват искри надежда и диша трогателното упорство на любовта, стига да имаш достатъчно смелост да ги доловиш. Кристалната прелест на тази проза, величествена като полюсните ледове, е дълбоко вълнуваща, натрапчива и да!, важна!”

Джералдин Брукс, автор на „Свещената хагада”

Каролайн Ливит, автор на Pictures of You и Cruel Beautiful World

Можете да откриете заглавието в книжарници “Хеликон” както и на Helikon .

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *