Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Вижте програмата за 80 години от Крайовската спогодба и 104 години от Добричката епопея

Община Добрич ще отбележи тържествено 80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България и 104 години от Добричката епопея.

Комплексната програма включва събития и инициативи през целия месец, които са посветени на паметни събития. На 7 септември от 9.30 часа във Военно – гробище музей ще бъде отслужена панихида от добрички духовници. В 10.30 часа ще бъдат поднесени цветя на Паметника на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.

В празничния ден в 12.00 часа на Площад „Свобода“ ПФА „Добруджа“ ще поздрави гражданите и гостите на града с празничен концерт. В 18.00 часа за всички почитатели на духовата музика в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде изнесен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморски сили на Република България. Отново на площад „Свобода“ ще може да се види  изложба на открито „Добруджа 1940 година“ и интерактивната изложба „Добруджа зове“.

Програмата продължава с Представяне на книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи – севернодобруджанци“ с автор и съставител Илия Кишишев и „Преселението” – фотодокументална изложба на 11 септември от 11.00 часа в Регионална библиотека „Дора Габе“. На 18 септември от 17.00 часа в Музей в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде експонирана изложбата „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“  В навечерието на Празника на Добрич, на 24 септември от 18.00 часа в Летния театър ще се състои концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов и солисти Калинка Вълчева и Галя Дурмушлийска .

c