Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Освещават паметна плоча с 366 имена на загинали във Втората световна война добруджанци

Освещаване на паметна плоча с имената на добруджанци - войници и офицери, загинали във Втората световна война, ще се състои на 25 септември от 17.00 часа на паметника в градския парк „Св.Георги“ в Добрич. Проявата е част от събитията, посветени на Деня на Добрич.

Паметникът е открит на 8 септември 1969 година и на него са изписани имената само на 254 от общо 366 загинали от региона.  Вероятната причина е, че тогава все още не е била приключила изследователската дейност, каза зам.-кметът д-р Емилия Баева и допълни, че в общината е имало много запитвания от близки на загинали. В новата плоча, благодарение на експертите от РИМ, са изписани всичките 366 имена.

  • По традиция в Деня на Добрич програмата ще започне с Военен ритуал – панихида на Военното гробище от 9.00 часа, следва тържествената сесия на Общинския съвет от 10.30 часа.
  • Концертът „Здравей, Добрич!“ е от 11.00 часа на пл. „Свобода“. От 18.00 часа в  Градски парк „Свети Георги“,  пред ресторант „Лебеда“, ще се състои Концерт на Представителен гвардейски духов оркестър и солисти от Представителен ансамбъл на въоръжените сили. В същия час в Огледална зала „Нели Божкова“ започва Клавирен рецитал „Есенна привечер – от Бетховен до Владигеров“ на Иван Керековски.
  • Хляб фестът „Хлябът, който ни свързва“ ще се проведе на 26 септември от 10.30 до 17.00 часа на пл. „Свобода“.
  • Тържествената заря е в 20.00 часа на пл. „Свобода“.
  • Националната научна конференция „Българската и международната общественост за Добруджанския въпрос. Нови документи, нови прочити, нови тези“ е предвидена за 30 септември, като ден по-рано тя ще гостува в Тутракан.
c