Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Градската архитектура на Балканите гостува в Каварна

Най-новото издание на изложбата „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички” - дело на Института за балканистика с Център по тракология при Българска академия на науките, бе експонирана в централната градска зона на Каварна.

В пощенски картички - от края на XIX век до началото на дигиталната ера, е представено културното многообразие на българските и редица балкански градове. Запечатани са емблематични пространства, които формират облика на Балканите в хода на модерната история. В изложбата намира място и удачното вписване на античното и средновековно архитектурно наследство в градската среда на съвременните селища.

На откриването на изложбата присъстваха кметът на община Каварна Елена Балтаджиева, както и основният инициатор на фото-документалната изложба Маламир Спасов -  гл.асистент в институцията с център по тракология, секция "Култура история на балканските народи". Сред гостите на откриването бе и председателят на Добруджански научен институт Борис Спасов.

Фото-документалните изложбени пана ще останат разположени на пешеходната зона в центъра на Каварна до края на месец септември т.г..

c