Бизнес Общество Храна и напитки

Глобяват заведения заради добавено 9% ДДС на храната за дома

Заведения за хранене начисляват 9% ДДС за поръчките на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20 %, показват проверки на Приходната агенция /НАП/ през последните седмици. Нарушителите ще бъдат глобени и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, информираха от приходното ведомство.

Инспектори на НАП са засекли в началото на седмицата верига заведения, при която всяка поръчана за вкъщи храна е била облагана с 9% данък. “На телефона за сигнали на агенцията: 0700 18700 постъпват и други жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС режим”, коментираха от НАП.

От там предупредиха, че проверките на инспекторите на „Фискален контрол“ продължават както на място в заведенията, така и чрез мониторинг на онлайн поръчки.

Намалена ставка на данък добавена стойност от 9% – за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, се прилага от началото на юли 2020 г. Намалената ставка за ресторантьорски и кетъринг услуги е валидна само за предлаганите храна и съответно обслужване за консумация на място, припомнят от Агенцията.

снимка: Getty Images

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *