Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Училищата с отделна стая за изолация на ученици с вирусни симптоми

Учениците с вирусни симптоми ще бъдат отделяни в изолационна стая, с каквато всяко училище трябва да разполага до началото на новата учебна годна. Това е една от мерките, на които Министерството на образованието залага за справяне с разпространението на зараза в училищата през първата, очертаващата изцяло под знака на коронавирусната пандемия, учебна 2020/2021 година.

Изолационното помещение няма да се различава съществено нормалната класна стая, но изискването е достъпът до него да се осъществява през резервния вход на учебното заведение, с цел максимално безпрепятствен излаз към съседна улица. От там, родителите ще могат със собствен транспорт да заведат детето си на медицински преглед.

Достъп до помещението ще имат единствено ученици при проява на симптоми на вирусна зараза. На заразеното дете се поставя медицинска маска, съответстваща на възрастта му. Училищата следва да имат готовност за реакция и при ситуация с повече от един ученик с изразена симптоматика.

Всеки един от симптомите, при които децата ще се отвеждат в определената за целта стая, са подробно описани в публикуваните от МОН - Насоки за работа на системата на училищно образование през 2020/2021 в условията на COVID-19. Според разпоредбите на Образователното министерство, в началото на учебния ден медицински специалист трябва да извършва редовен филтър по специално изготвен инструктаж.

източник: МОН

c