Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Разчитат ценни надписи в Двореца край Балчик чрез уникален фотографски метод

Иновативна програма, която ще допринесе за опазване на културното наследство на Двореца, бе представена днес в бившата резиденция на румънската кралица Мария край Балчик. Тя се прилага благодарение на проект на Културен център Двореца, Националния исторически музей /НИМ/ и Консорциум ИНФРАМАТ. Методът е уникален и се прилага за първи път в България.

„С НИМ преди няколко години направихме идентификация на 126 движими културни ценности – артефакти, архитектурни и декоративни елементи. Установихме пропуски, защото част от културните паметници не могат да бъдат разчетени, а част от тях с годините са получили различни нарушения в целостта си. Решихме по някакъв начин да запазим ценните надписи, за да могат да бъдат разчетени“, каза директорът на Двореца Жени Михайлова.

През месец май т.г. екип от историци и археолози от НИМ е заснел 13 културни паметника чрез специализирания фотографски метод „Рефлексна преобразувателна фотография“. Това е метод, улавящ повърхността, формата и цвета на обекта. „Чрез многократни заснемания с фиксирана камера и различно местоположение на светлинния източник се получават множество изображения, които се обработват със специализиран софтуер, за да се получи интерактивно изображение, което дава подробна информация за характеристиките на материала – текстура, релеф, дълбочина“, обясни Александър Вътов от екипа. В състава му са още Цветана Дочева и Светлана Христова, координатор е проф. Иван Христов, със съдействието на директора на НИМ доц. Бони Петрунова.

Чрез готовия продукт наблюдаващият може подробно да разгледа дадения обект от друго място, без паметникът да бъде преместван. Разчитат се надписи от стенописи, каменни плочи, релефи, монети, ръкописи и др.

Методът усилва отразителната способност на повърхността, изчиства всички цветове, усилва контраста и показва информация, незабележима по друг начин – нещо полезно за бъдещи проучвания и анализи на културните ценности. Ясно се виждат фини детайли, които иначе се забелязват много трудно.

Сред 13-те заснети в Двореца обекти са кръстът пред гробницата на кралица Мария, барелефът на Сребърния кладенец, кръстът пред „Тихото гнездо“, плочата, посветена на градинаря на кралицата Жул Жани и др. „Надписът на тази плоча гласи: На Жул Жани – моят градинар, който изпълни моите мечти. Чрез този метод се видя колко ювелирно е изпълнен този надпис“, коментира Михайлова. Тя допълни, че на следващ етап ще се поканят учени, които да разчетат арабските надписите. Проектът ще бъде полезен и за реставраторите.  

c