Здраве Крими Общество

Украйна предупреди за континентална екокатастрофа, по-ужасна от Чернобил

Светът може да се сблъска с екологична катастрофа, по-ужасна от трагедията в Чернобил, предупреди Витолд Фокин, заместник-ръководител на украинската делегация в тристранната контактна група по Донбас, съобщи РИА Новости.

Фокин отбеляза, че унищожаването на инфраструктурата в Донбас след бомбардировките е довело до наводнения в хиляди изоставени мини, намиращи се в момента “на самотек”. Нахлулата в тях вода може да прелее към местни реки и езера, като по този начин радиоактивна вода да навлезе в Азовско и в Черно море. Ръководителят заяви още, че спешно трябва да започне работа по почистването на шахтите, предаде БГНЕС.

“Мнозина си затварят очите за това, но предстоящото бедствие може да стане неизмеримо по-голямо от аварията в Чернобил, и да нанесе в пъти по-големи екологични щети”, предупреждава Фокин в интервю за Страна.ua.

Ядреният инцидент в атомната електроцентрала в Чернобил се случи в нощта на 26 април 1986 г., когато се взриви реакторът на енергоблок № 4. Голямо количество радиоактивни вещества бяха изпуснати в атмосферата, а щетите в периметъра на бедствието могат да се видят и до днес – 34 години по-късно. След извършеното разследване и експертизи в Чернобил, заключенията на експертите са единодушни, че основната причина за инцидента е грубо нарушение на правилата за експлоатация на атомната централа, извършени от персонала на четвъртия блок на съоръжението.

снимка: РИА Новости

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *