Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

Нови разпоредби относно епидемичната обстановка у нас

Три нови Заповеди издаде днес здравният министър Костадин Ангелов, свързани с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка в България до края на месец септември 2020 г., информираха от Министерство на здравеопазването.

Със Заповед № РД-01-488/31.08.2020 г. отпада изискването за отрицателен PCR тест и карантина за пристигащите от Турция, Сърбия и Беларус

  • Лицата, които пристигат в България от Турция, Сърбия и Беларус се допускат на територията на страната без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен тест за COVID-19. Директорът на съответната регионална здравна инспекция отменя със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали в България от Турция, Сърбия и Беларус в периода от 20.08.2020 до 31.08.2020 г.

Това нарежда министърът на здравеопазването със своя Заповед ↓

ГКПП-контрол-RD-01-488

Присъствените учебни занятия в системата на училищното и предучилищното образование се възобновяват

  • Възобновяват се присъствените учебни занятия в системата на предучилищното и училищното образование се възобновяват. Учебният процес се организира и провежда в съответствие с изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищно образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19.
  • Присъствената дейност във висшите училища се осъществява според изискванията на съответното висше училище и при спазване на въведените в страната общи противоепидемични мерки. При възможност обучителният процес се провежда и от разстояние в електронна среда чрез използването на информационни и комуникационни технологии.
  • Езикови и образователни центрове, както и занимални, организирани от юридически и физически лица, предоставят услугите си в електронна среда, а при невъзможност – при осигуряване на физическа дистанция между лицата от 1.5 метра и при спазване на въведените противоепидемични мерки.
  • По отношение посещенията на външни лица/свижданията в лечебни заведения – считано от 1 септември 2020 г., същите се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий.
  • Със същата заповед в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора.
Образование-центрове-RD-01-489

Препоръчва се осъществяването на работния процес да продължи в дистанционна форма

  • Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени. Това се посочва в издадена днес заповед на министъра на здравеопазването.
  • Съгласно заповедта работодателите могат да прилагат и други превантивни мерки и методи на работа, в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност. Целта е да бъде осигурено по-добро ниво на защита на работещите, в т.ч. и ограничаване на несъществените контакти на работното място
RD-01-487

снимка: thenewsminute.com

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *