Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Наука: В суша, пойните птички спират размножаването си и оцеляват

Пойните птици в тропическите дъждовни гори ограничават размножаването си, за да успеят да оцелеят в периодите на суша, съобщи електронното издание ScienceAlert.

Видовете с по-дълъг живот се справят по-добре в периодите на суша, отколкото се смяташе досега, установиха учени.

Сушите, за които се смята, че ще зачестят заради глобалното затопляне, принуждават птиците да избират между размножаването и собственото им оцеляване, защото снасянето на яйца и отглеждането на поколение изискват допълнителна енергия, предава БТА.

Изследването, публикувано в сп. "Нейчър Клаймът Чейндж", установява, че вместо да се опитват да удовлетворят нуждите на поколението във влошаващите се природни условия, повечето видове пойни птици избират да ограничат размножаването си в периоди на суша.

За изследването са анализирани данни за 38 вида пойни птици във Венецуела и Малайзия, събрани през 17 години работа на терен, включително и през периоди на суша в двете страни. Учените откриват, че размножаването е намаляло средно с 36 на сто при 20 вида в Малайзия и с 52 на сто при 18 вида от Венецуела. През периодите на суша птиците с най-дълъг живот наложили най-дълго ограничение в размножаването си.

"Като цяло видовете, които значително намаляват отглеждането на поколение по време на суша, постигат увеличаване на продължителността на живот като възрастни", каза един от авторите на изследването, Джеймс Мутън от университета на Монтана.

снимка: Brian McCauley/Flickr

c