Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Изложба "80 години от Крайовския договор" представя Държавният архив в Добрич

Изложба, посветена на 80-годишнината от подписването на Крайовския договор, представя Държавният архив в Добрич. Тя ще бъде експонирана на 3 септември /четвъртък/ и може да бъде разгледана от 10 до 16 часа.

За Про Нюз Добрич директорът на Държавния архив Деляна Фудулова сподели, че в няколко раздела ще бъдат подредени документи. Те разказват за посрещането на българската войска в Южна Добруджа, за първите заповеди на генералния й управител ген. Попов, както и за заповеди, издадени от първите български кметове. Документите ще представят установяването на българската власт и управление в Южна Добруджа, приветствия по повод освобождаването, протоколи за приемане и предаване на общински държавни имоти между румънската и българска власт, документи по размяната на населението.

Първият документ в изложбата е Указът на цар Борис III за утвърждаване на Крайовския договор между България и Румъния, който е публикуван в Държавен вестник от 1940 година. Ще бъде представена брошура „Добруджа” на заседание на Народното събрание за присъединяване на Южна Добруджа.

В изложбата ще бъдат експонирани стихотворения на автори, които възхваляват освобождаването на Южна Добруджа, както и много снимки.

c