Култура Общество

Фотоизложба „Добруджа 1940 г.” експонират на площад „Свобода” в Добрич

Фотоизложбата „Добруджа 1940 г.“ на Регионален исторически музей (РИМ) – Добрич ще бъде експонирана на площад „Свобода” на 7 септември от 9 до 18 часа. Тя е част от мероприятията, организирани от Община град Добрич във връзка с 80-годишнината от подписването на Крайовския договор на 7.09.1940 г. и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.

С богат снимков материал хронологично се проследява подписването и прилагането на договора. Показани са моменти от работата на нашата делегация в Крайова, тридневните тържества в страната, влизането на българската администрация в Южна Добруджа. Проследява се и навлизането на българската армия в областта, което става в периода 21.09.1940 г. – 1.10.1940 г. Показано е и преселването на нашите сънародници от Северна Добруджа.

Същата изложба ще гостува и във Варна, като официалното й откриване ще бъде на 11 септември от 16.30 ч. в зала „Север“ на Археологическия музей. Заедно със снимков материал ще бъдат показани и лични вещи и документи на генерала от артилерията Георги Попов, член на българската делегация в Крайова, назначен за генерал-управител на Южна Добруджа след подписването на договора. Посетителите ще могат да видят и реликви, свързани с посрещането на българската армия в град Добрич на 25.09.1940 г.

Специалистите от РИМ – Добрич са подготвили и мултимедийна презентация със заглавие „Добруджа зове“, която проследява паметните събития от есента на 1940 г. Тя ще бъде качена на страниците на музея в Добрич и на Общината.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *